fredag 14. september 2012

Besøk hos Freedom and Roam Uganda

Tirsdag 11. september hadde HAMU møte med Freedom and Roam Uganda på deres kontor i Kampala. Farug er en gjeng tøffe lesber som kjemper for homofiles rettigheter i Uganda. De som har fulgt med litt vet at homofile ikke er særlig populære I Uganda, de blir beskyldt for pedofili og perversjoner, og flere trangsynte politikere har flere ganger prøvd å få innført dødsstraff for homofil sex.


De tøffe jentene i Farug
 Et problem Farug-jentene fortalte oss om var "recruitment". De må passe seg så de ikke har aktiviteter for homofile under 18, for da kan de bli beskyldt for å rekruttere nye personer til å bli homofile. Av samme grunn er det mange HIV/AIDS programmer og andre helseprogrammer rettet mot risikogrupper som totalt ignorerer homofile og transpersoner. Man er redd for at hvis de snakker åpent om dette eller deler ut kondomer eller gir helseråd til disse gruppene, så vil det bli sett på som en oppfordring til homofili. I dette miljøet er det ikke lett å kjempe for homofiles rettigheter, men Farug gjennomførte sammen med andre lokale organisasjoner og aktivister den aller første Gay Pride her i Uganda for et par måneder siden. De kalte det Beach Pride og samlet seg i Entebbe, naboby til Kampala. Eventet samlet over 100 deltakere og fikk mye oppmerksomhet utenlands. Det endte selvsagt med at noen ringte politiet som avbrøt arrangementet og arresterte flere deltakere, men siden det ikke er ulovlig å ta seg en fest i Uganda hadde de ikke noe grunnlag for å holde dem fengslet, og det virket på Farug- jentene som arrestasjonen denne gangen var mer irriterende enn traumatiserende. 

Farug jobber med å lage en dokumentarfilm om homofili i Afrika for å vise at dette ikke er en perversjon som ble innført med den hvite mann, men snarere noe man finner til alle tider i alle kulturer. I stedet for å kjempe mot at folk skal kunne forelske seg i den de vil er det bedre å feire dette som et uttrykk for kulturelt mangfold og individuell frihet.

HAMU er stolte over å sponse både Beach Pride og Farugs dokumentarfilm.


Det hører selvsagt med til historien at farug av opplagte grunner ikke er registrert som NGO hos myndighetene, og at de ikke leier kontorer under organisasjonens eget navn. Les mer om Farug på www.faruguganda.org


Kasha, leder av Farug, kommer til Norge i anledning HAMUs Solidaritetskonferanse den 2. mars 2013. Årets tema er homofiles rettigheter. Støtt HAMU og Farugs arbeid ved å delta på konferansen. Stedet blir Høgskolen i Oslo og Akershus, mer detaljer vil komme på www.human.no seinere. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar