lørdag 10. desember 2011

Besøk i Brasil

Undertegnede besøker nå i desember de to prosjektene HAMU støtter i Brasil. Målet med besøkene er å finne mer ut av hvordan det går med prosjektene, organisasjonene og samfunnet de er en del av. Turen er også forventet å gi svar på eventuelt videre samarbeid.

Betraktninger om Brasil:

Brasil har så mye å tilby; rik på natur og fauna, et hav av strender, karneval, samba og frukt av en annen verden. Men også så mye, mye mer. Et land med fantastiske muligheter på alle måter og i økonomisk samt politisk fremgang. Brasil er vertskap for fotball-VM i 2014 og Rio de Janeiro skal arrangere OL i 2016. Ikke rart fremtidstroen er stor. Bare en fiasko for Brasil i sitt eget mesterskap i VM kan ødelegge selvbildet av en nasjon på toppen. Prisene på boliger stiger i alle arrangørbyene. Utkantstrøk (i Rio i særdeleshet)styrkes i infrastruktur og sikres. Fattige strøk gjemmes bort og nye boligprosjekt popper opp.

Brasil er definitivt det rikeste av de land HAMU er aktive i. Mange sitter godt i det økonomisk, boligprisene stiger (spesielt i den største byen, Sao Paulo) Mye konsumeres til en dyrere pris enn hva vi har i Norge.(elektronikk, flyreiser, merkeklær og til og med ananas er blitt observert til en særdeles høy pris.) 

Det er også utgifter her som er mer vanlige enn hjemme; det er privatpersoner som passer på bilen din når du parkerer og du betaler selvsagt. Flere av de har også for lengst tatt på seg en nisselue. På stranden er det vanlig å ha stoler og bord og betale for det og langt de fleste kjøper mat og drikke.  Live musikk på pub er også vanlig å betale for, det påføres regningen. I Oslo dekkes ofte lignende konserter av stedet selv. Og du oppfattes av mange som gjerrig om du inviterer på kinodate en dag med rabbattert billett, da er det gjerne kroken på døra.
    
Brasil er et av verdens største land med halve Sør-Amerika som territorium og over 190 millioner innbyggere. Det er svært katolsk land og kirkesamfunn spiller en viktig rolle for å hjelpe til der politiet eller samfunnet for øvrig tilsynelatende ikke bryr seg. Det er virkelig stor forskjell mellom fattig og rik i dette landet. Alt jeg har fått rede på fra før om det stemmer. Prisnivået er høyt på mange dagligvarer. For å gi et par observerte eksempler kan en nasjonal ananas på et marked i Sao Paulo koste over 25 kroner. En kort busstur koster ca 10 kroner og det er dyrt for de med liten eller ingen inntekt. Pensjonister kjører heldigvis buss gratis mange steder. Det går ikke ann å kjøpe månedskort, så smarte løsninger for den økonomiske finnes ikke i så måte. Det er mange med en så lav inntekt at man ikke kan forstå hvordan de klarer seg. En hjemmehjelp kan tjene så lite som 450 kroner i måneden (Nok til mellom 40 og 65 bussturer avhengig av hvor du befinner deg i landet.)

Misbruk av rusmidler og sosiale problemer er synlige i store deler av Brasil. Jeg har sett hjemløse i  alle byene jeg har besøkt. Allikevel var det spesielt å se en eldre dame i Sao Paulo spise rett fra en søppelsekk på gata. Og se en svart gutt som lå og vred seg tydelig preget av sykdom kl 21 en kveld i velstående Niteroi i Rio de Janeiro. En eldre herre slo ut med hendene og sa det var ingenting å gjøre fordi slike situasjoner var så altfor vanlige.

Min foreløpige observasjon av landet er at det på tross av alle lyspunktene og gleden over jul, nyttår, karneval og fotball VM, sliter med mange sosiale problemer. Og at en del kommer ut av de kun ved hjelp av kristne samfunn. Brasil har et stykke å gå og de aller fleste jeg snakker med bekrefter den tanken.  På et generelt grunnlag er derfor min vurdering at Brasil er et land HAMU meget vel kan bry seg med.

I morgen kommer rapport fra besøket i Sao Paulo der Brazilian Humanist Association (BHA) har base. Prosjektet HAMU har støttet går ut på å kjempe for kvinners rett til abort. 

mvh Bjørn Torjus 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar