tirsdag 8. mars 2011

8 mars i Vijayawada



8 mars i Vijayawada har vært fullpakket med begivenheter. HAMUs utsending måtte kaste inn håndkleet klokka halv syv om kvelden, etter å ha holdt det gående i ni og en halv time. VMM-damene dro da videre til neste arrangement, og Vidhya, president og eldste medlem holdt visstnok koken helt til klokka ti. 


Vidya - VMMs president blir intervjuet av pressen om the Domestic Violence Act.


Dagen startet med en rundebordskonferanse  om vold i hjemmet med bl.a. en kvinnelig dommer, delstatens sekretær for kvinnekommisjonen, ledere av flere kvinneorganisasjoner, representanter fra media og politisjefen som deltakere. Ordstyrer var Chennupati Vidya, tidligere parlamentsmedlem og president for VMM (Vasavya Mahila Mandali, kvinneorganisasjonen HAMU samarbeider med).  Det var mye media til stede, og konferansen fikk mye dekning på TV og i aviser. (Artikkel i Deccan Chronicle finner du her.) Konferansen ble umiddelbart fulgt av et halvdagsseminar med samme tema, nå med flere deltakere rundt bordet og i salen. Som innledning på seminaret fremførte ungdommer sketsjer med ulike par hvor man fikk se forskjellige eksempler på hvordan menn behandler konene og kjærestene sine. Noe var tydeligvis best practice, og noe viste hvordan fattigdom og alkohol påvirket forholdet. Det var åpenbart at de hadde øvd og de fikk god respons fra salen. 


The Protection Against Domestic Violence Act ble vedtatt i 2006, men håndhevingen er slakk, mye på grunn av uklare rollefordelinger mellom politi, domstoler og myndigheter. I Vijayawada blir det rapportert et stort antall saker, men de fleste mener dette skyldes gode registreringsrutiner mer enn at problemet er større her enn andre steder. Viktige lokal årsaksfaktor er barneekteskap (definert som ekteskap hvor en eller begge er under lavalder for å gifte seg, som er 18 for jenter og 21 for gutter), og alkoholisme, som har økt de siste årene. Andre problemer som særlig angår kvinner og som ble nevnt var bl.a. trafficking, acid throwing, seksuell trakassering, og voldtekt. Det er allerede besluttet å følge opp seminaret med flere møter, og det er tydeig at VMM er tiltenkt en koordinerende rolle når det gjelder forslag til å få implementert loven på en bedre måte enn det som skjer i dag.
Kvinnene på møtet har akkurat avlagt en ed på at de ikke vil abortere vekk jentefostre hvis de blir gravide.
Seminaret er blitt finansiert gjennom midlene HAMU gir til Gora Abhay Nivas, krisesenteret for kvinner. Som en del av aktiviteten skal kvinnene på krisesenteret lære om kvinners rettigheter og om hvordan de kan kreve sin rett. En del av VMMs oppdrag fra HAMU er også å drive påvirkningsarbeid - basert på filosofien om at det ikke er nok å kjenne til problemene og hjelpe ofrene, man må også jobbe for samfunnsendring for å få slutt på diskriminering av kvinner. HAMU og VMM ønsker å øke andelen påvirkningsarbeid som inngår i prosjektene, og dagens seminar var en nyttig innføring i hvordan de jobber og hva slags kontaktflate de har mot lokale myndigheter, media og andre organisasjoner. 

Etter seminaret gikk turen videre til et stort møte i sentrum av Vijayawada hvor representanter for selvhjelpsgrupper for kvinner var samlet. I området finnes det visstnok over 70 000 selvhjelpsgrupper. Her ble det avholdt sangkonkurranse og talekonkurranse før det ble delt ut premier til månedens ansatt, de beste sparerne osv. Politisjefen og mange av de andre deltakerne fra VMMs seminar dukket også opp her og avla taler om kvinners rettigheter.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar